top of page

People en Profit

Van Profit naar No Loss

Een bedrijf leiden; met zijn allen werken vanuit een gedeelde visie, missie en waarden is niet altijd gemakkelijk: hoe kun je hier gehoor aan geven als er reorganisaties, fusies of organisatorische aanpassingen worden doorgevoerd waarbij niet alleen het aanpassingsvermogen een dilemma is, ook ontbreken van het ‘saamhorigheidsgevoel’ en onderlinge communicatie, is steeds vaker een demotiverende factor voor medewerkers. Als ik bij een bedrijf door middel van intake gesprekken een analyse maak van het huidige klimaat dan zie dat het leidt tot oplopende kosten zoals productievermindering, productiefouten, klachten van klanten, frequenter ziekteverzuim en omzetdaling door beperkte commerciële slagkracht. Afdelingen zijn eerder een verzameling van individuen dan een ‘community’ waarin mensen vrijwillig samen willen leven en werken. We zien dat in de meeste organisaties en afdelingen conflicten en dillema’s juist redenen zijn om het team te verlaten: de verbintenis is zeer voorwaardelijk en de samenwerking vooral gericht op bepaalde belangen. Maar tijdens de managementtrainingen merk ik ook meer openheid en vind ik gelukkig ook steeds meer gehoor bij managers die vaak al alles hebben geprobeerd op het rationele vlak om de samenwerking te laten slagen en geen resultaten boeken, dat ze meer en meer open staan voor de ‘zachte’ kant van ontwikkeling.

Verbinding

De huidige tijdsgeest en economische situatie vraagt juist nú om een andere benadering. Het is meer dan ooit de tijd dat mensen zich verbonden willen voelen met elkaar en dat het bedrijf een sociale eenheid vormt dat gehoor geeft aan bezieling. Verbondenheid maakt dat je een confrontatie niet kunt vermijden of iemand ontlopen: sterker nog, de verbintenis maakt dat de persoonlijkheid van de medewerker kan groeien door deze ervaringen. Vertrouwen krijgt steeds meer aandacht in het bedrijfsleven, want het wordt duidelijk dat vertrouwen veel oplevert; aan tevredenheid van mensen en aan resultaten.

Vertrouwen

Organisaties die een cultuur van vertrouwen hebben, doen het gewoon beter. Werken vanuit vertrouwen betekent dat je minder energie hoeft te stoppen in controle. Het geeft ruimte om samen te werken, te presteren, te innoveren en klanten langdurig aan je te binden. Onderzoek wijst uit dat zogenaamde ‘high trust organizations’ simpelweg meer winst maken. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

#manager #training #teams #samenwerken #gedrag #instinct #doelen

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page